Δευτέρα 14 Αυγούστου 2006

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιβεβαιώνεται η σελίδα μας από τον κόσμο του επενδυτή
του Σαββάτου 12 Αυγούστου 2006.
Συγχαρητήρια και στο δημοσιογράφο Μάνο Ηλιάδη.
Αντιγράφουμε αυτούσιο το δημοσίευμα.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Εδώ και έναν μήνα κάνουν ασκήσεις κάτω από τα 6 ναυτικά μίλια
-Στο φως ο απόρρητος χάρτης και τα ντοκουμέντα – Σιωπά η αθήνα

Μείζον θέμα προκύπτει από τη σημερινή αποκάλυψη του Κόσμου του Επενδυτή.
Σαββατο 12 Αυγούστου,Αρ.Φύλλου 195.

Πώς παραβιάζεται η συμφωνία Ντόρας – Γκιούλ.

Η Άγκυρα,γράφοντας στα παλαιότερα των υποδειμάτων της τη συμφωνία για
Μορατόριουμ στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες,την οποία επισφράγησαν
Και επέκτειναν πρίν από λίγο καιρό η Ν.Μπακογιάννη και ο Α.Γκιούλ,ξεκίνησε
Αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.Παραβιάζονται μάλιστα και τα 6
Ναυτίκα μίλια,καθώς στην περιόχη της Λήμνου τα τουρκικά σκάφη φτάνουν σε
Απόσταση 5,7 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές.Σοβαρά ερωτήματα γεννά η παθητική
Στάση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Η Τουρκία σπάει το μορατόριουμ στο Αιγαίο.

Έναν μήνα μετά τη συμφωνία Μπακογιάννη – Γκιούλ,η Άγκυρα ξεκίνησε πραξικοπηματικά άσκηση διαρκείας με πραγματικά πυρά κοντά στη Λήμνο – Ανύπαρκτη η ελληνική αντίδραση.

Σε φάση επιδεινώσεως εισέρχονται για μία ακόμη φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις,με την ωμή παραβίαση από την Τουρκία του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ,με το οποίο οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να μην διενεργούν ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο,με σκοπό να αποφεύγεται η ένταση κατά τους μήνες αυτούς,που είναι οι μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου.

Η παραβίαση αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία γιατί,μέχρι πρόσφατα ακόμη,όχι μόνο η ισχύς του εθεωρείτο δεδομένη,αλλά είχε συμφωνηθεί η παράταση της χρονικής περιόδου κατά έναν ακόμη μήνα,ώστε να καλύπτει και τον Σεπτέμβριο.Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αυτή είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη της κ.Ντόρας Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη,σε συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της κ.Αμπντουλάχ Γκιούλ,η δε εν προκειμένω συμφωνία είχε χαρακτηρισθεί τότε ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Πριν ακόμη κλείσει μήνας από τη σύναψη της προαναφερθείσης συμφωνίας,η Τουρκία απεφάσισε να πραγματοποιήσει άσκηση στο Αιγαίο,η διάρκεια της οποίας μάλιστα δεν καλύπτει μόνο την αρχίκη δίμηνη περίοδο του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ,αλλά ολόκληρη την τρίμηνη περίοδο που είχε αποφασιστεί μόλις λίγες ημέρες πριν.
Συγκεκριμένα η Τουρκία με το Σήμα 271216 LTAAYEYX της 27ης Ιουνίου προς την ΥΠΑ ζητά την εκ μέρους της έκδοση NOTAM για τουρκική αεροναυτική άσκηση με πυρά (FIRING TASMO) σε περιοχή όπου ένα σημείο της απέχει 5,7 ν.μ.από τις ακτές της Λήμνου,ήτοι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου.
Σημειώνεται ότι η διάρκεια της ασκήσεως καλύπτει την περίοδο 31 Ιουλίου – 29 Σεπτεμβρίου,με εξαίρεση την 15η Αυγούστου(θρησκευτική εορτή για την Ελλάδα) και την 30η Αυγούστου (εθνική εορτή της Τουρκίας,επέτειος της νίκης της επί της Ελλάδος το 1922).Επισημαίνεται ακόμη ότι καθημερινή ενεργοποίηση της περιοχής της ασκήσεως καλύπτει 13 ολόκληρες ώρες(05:00-16:00),με αποτέλεσμα πέραν της παραβιάσεως του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες,τούδε δε καθ΄όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τουρκική δραστηριότητα δεν είναι εκπαιδευτική,κάτι που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του κ.Μειμαράκη στη Βουλή την εξαιρεί από δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδος,αλλά κανονική άσκηση,και μάλιστα με πραγματικά πυρά.
Όπως ήταν φυσικό,η Ελλάδα αντέδρασε με τη μη έκδοση της αιτούμενης ΝΟΤΑΜ,διότι η περιοχή της ασκήσεως επικάλυπτε χώρο εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή της Λήμνου,αλλά περιέργως δεν έγινε επίκληση του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.
Η ελληνική στάση είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη προκλητική ενέργεια των Τούρκων,οι οποίοι εξέδωσαν δική τους ΝΟΤΑΜ (Α1928/3-7-2006) για την πραγματοποίηση της ασκήσεως στην ίδια περιοχή και χρόνο,αμφισβητώντας σκοπίμως οχι μόνο την αρμοδιότητα της χώρας μας στο παραχωρηθέν από τον ICAO FIR Αθηνών,αλλά και την ίδια την ελληνική κυριαρχία επί της Λήμνου,επιλέγοντες να πραγματοποιήσουν την άσκηση σε απόσταση 5,7 ν.μ. από της ακτές της.Τούτο δε κατά σαφή παραβίαση της Συμβάσεως του Σικάγου του 1944,η οποία απαγορεύει την έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μιας χώρας στον χώρο ευθύνης (FIR) μιας άλλης αντίστοιχης υπηρεσίας.
Η Ελλάδα,αντί να προσφύγει στον ICAO καταγγέλοντας την Τουρκία για παραβίαση των άρθρων 9 της Συμβάσεως του Σικάγου και των παραρτημάτων (Annexes)2,11 και 15,αρκέστηκε στην έκδοση μιας νέας ΝΟΤΑΜ (1327/3-7-2006) με την οποία χαρακτήριζε ως άκυρη την τουρκική ΝΟΤΑΜ 1928 για την πραγματοποίηση της ασκήσεως στην περιοχή της Λήμνου.
Το αποτέλεσμα αυτής της υποτονικής αντιδράσεως της ελληνικής πλευράς ήταν η Τουρκία να εκδώσει την ίδια ημέρα μια νέα ΝΟΤΑΜ (1947/06/3-7-2006),με την οποία κήρυττε άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ,επισημαίνοντας μάλιστα θρασύτατα στο τέλος της ότι δεν πρόκειτε να προβεί σε περαιτέρω επεξηγήσεις σε οποιεσδήποτε αντιρρήσεις για την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α1928/06!(Turkey also would like to underline that no further explanation will be given to any objection raised to Turkish NOTAM A1928/06).
Μέχρι στιγμής,η ανοικτή αυτή πρόκληση της Τουρκίας,όχι μόνο παραμένει αναπάντητη από την ελληνική πλευρά αν και αποτελεί απροκάλυπτη αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της Ελλάδος στο FIR Αθηνών και των ίδιων των κυριαρχίκων δικαιωμάτων της χώρας αλλά το χειρότερο είναι ότι η σοβαρότατη αυτή τουρκική πρόκληση απεκρύβη τελείως.
Εν όψει των ανωτέρω,τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι εύλογα:
Α) Γιατί η Ελλάδα δεν προσέφυγε και δεν προσφεύγει ακόμη και τώρα στον ICAO;
Β) Αποτελεί η στάση σιωπηρά αποδοχή των τουρκικών αμφισβητήσεων; Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί η μη αντίδραση σε σαφέστατη παραβίαση της νομιμότητος και του ισχύοντος καθεστώτος εκ μέρους της τουρκικής πλευράς,πλην της αποδοχής της;Γ) Γιατί δεν έγινε επίκληση του Μνημονιου Παπούλια – Γιλμάζ και της πρόσφατης παρατάσεως της χρονικής του διάρκειας,μια μόλις εβδομάδα μετά την επί τούτου συμφωνία,με συγκεκριμένο διάβημα προς την Τουρκία;

Δημοφιλείς αναρτήσεις